Το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από την κατανάλωση σπόρων κάνναβης και των προϊόντων τους είναι σήμερα μεγάλο λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.
Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πρωτεΐνη και απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον αποτελούν πηγή των απαραίτητων ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Έτσι 100γρ σπόρων μας δίνουν 45 γραμμάρια λίπους από τα οποία μόλις τα 3,3γρ είναι κορεσμένα λιπαρά.
Ακόμη αποτελούν μία καλή πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, βιταμινών (βιταμίνη Ε, C, B1, B6) και ιχνοστοιχείων (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο).
Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων κάνναβης στο αμινοξύ αργινίνη το καθιστούν ένα τρόφιμο με προστατευτική δράση για την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η αργινίνη μέσω του νιτρικού οξέος που παράγεται από αυτή βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ομαλής λειτουργίας της καρδιάς.
Σε μία μεγάλη μελέτη όπου συμμετείχαν 13000 άτομα φάνηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη αργινίνης οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP, C-reactive protein) ενός σημαντικού δείκτη φλεγμονής, υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον προστατευτική δράση έναντι της φλεγμονής προσφέρει και το γ-λινολενικό οξύ που συναντάμε στους σπόρους.
Όπως είδαμε και προηγουμένως οι σπόροι κάνναβης αποτελούν ένα ιδιαίτερα λιπαρό τρόφιμο, το οποίο όμως είναι πλούσιο στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι ενισχύει την υγεία του δέρματος ενώ πιθανώς να βελτιώνει τα συμπτώματα σε περιπτώσεις εκζέματος και άλλων δερματικών παθήσεων.
Με περίπου το 25% των θερμίδων τους να προέρχονται από πρωτεΐνη οι σπόροι κάνναβης αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Είναι αξιοσημείωτο ότι μας δίνουν περισσότερη πρωτεΐνη ακόμη και από ένα κομμάτι κρέατος ίδιας ποσότητας.
Το αλεύρι κάνναβης είναι ένα ακόμη «δημοφιλές» προϊόν που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι ότι είναι ελεύθερο γλουτένης και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη (νόσος κοιλιοκάκη). Ταυτόχρονα το αλεύρι κάνναβης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως αναφέραμε και προηγουμένως.
Επιπλέον περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών κάτι που βοηθά την ομαλή λειτουργεία του εντέρου. Όλα αυτά το καθιστούν έναν άξιο αντικαταστάτη του κοινού αλευριού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα στις παρασκευές μας μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα άλευρα.
Αφήστε μια απάντηση